Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jomkipurská válka

23. 6. 2014

Základní přehled 

 kdo  Izrael vs. Egypt, Sýrie a další
 podporovatelé   USA vs. SSSR
 kdy  6. až 26. 10. 1973
 kde  Sinajský poloostrov (Suezský průplav), Golanské výšiny
 příčina  snaha Egypta a Sýrie o zpětné získání území
 vítězství  Izreal - vojensky; Egypt a Sýrie - politicky

 

 Čtvrtým konfliktem mezi Izeraelem a arabskými státy byla Jomkipurská válka, která měla za následek smrt desetisíce vojáků.

 

 Již před vypknutím této války, která netvrala ani měsíc, probíhaly ozbrojené potyčky Izraele, jak s Egyptem, tak se Sýrií. Izraleská armáda okupovala jak území Sinajského poloostrova - Suezský průplav, tak Golanské výšiny na severu.

 

 V roce 1970 se v Egyptě dostal k moci, po smrti Násira, Anvar Sadát a v Sýrii Háfiz Asad. Na izraelské straně ministerská předsedkyně Golda Meirová. Obě zainteresované strany konfliktu (Izrael a arabské země) však nebyly schopny usednout spolu k jednacímu stolu a vést mírová jednaní, proto došlo na ozbrojené řešené blízkovýchodní krize.

 

 Egypt byl navíc podporován a zásobován zbraněmi a technikou ze Sověstského svazu. Narozdíl od Egypta neměl Izrael tak silného spojence, jako bylo SSSR. Izrael získaval novou vojenskou techniku prostřednictvím obchodu se Spojenými státy Americkými. Navíc USA měla vlastní starosti s probíhají válkou ve Vietnamu (1955/65-75) a s přípravou na nové prezidentské volby, ve kterých se volil nástupce po 37. prezidentu Richardu Nixnovi.

 

Průběh samotné války

 

 Obě válčící strany se střely na den nejvýznamnějšího židovského svátku Jom Kippur (den smíření). Bitva byla vedena na dvou frontách:

  1. Golanská fronta
  2. Sinajská fronta

 

jomkipurska.jpg

 

 

 Egyptská vojska 6. října 1973 překročila Suezský průplav, vstoupila na Sinajský poloostrov a napadla izraelské posádky pevností Bar Levovy linie. Zároveň syrské jednotky napadly postavení izraelských jednotek na Golanských výšinách. Útok byl z důvodu fatálního selhání vlastních zpravodajských služeb pro Izrael překvapením a izraelská armáda se v prvních dnech ocitla v defenzívě a zaznamenala těžké ztráty.

 

 Až po několika dnech se podařilo Izraelským ozbrojeným silám, po dodání výzbroje od USA, zatlačit útočící vojska, stabilizovat frontu a později dokonce překročit Suezský průplav.
 

Výsledek

 

 Jomkipurská válka nemá jednoznačného vítěze. Ze strategického hlediska se jím stal Izrael, jelikož vytlačil jak Syřany, tak Egypťany, ale z politckého hlediska měla navrh Sýrie a zvláště Egypt, jelikož poukázal na to, že Izrealské síly jsou porazitelné a navíc v následujících letech získal zpět území na Sinajském poloostrově.
 

 

jomkipurskavalka2.jpg

  

jomkipurskavalka3.jpg