Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tetrach

20. 5. 2013

 Lehký tank Tetrach, někdy značený jako Mark VII či A17, byl vyráběný britskou firmou Vickers - Armstrong a používaný sovětskou armádou (podobně jako Valentine, či Churchill). První prototyp vyrobený v roce 1938 byl ještě v témž roce nasazen do výzbroje. Výroba se rozjela naplno, ale v továrně Metro - Cammell, a z požadovaného původního množství 70 kusů se potávka zvýšila až na 200. Nakonec jich bylo do roku 1942 vyrobeno až 177 (přesný počet není známý).

14mm pancíř nezajišťoval tanku dostatečnou ochranu proti německým tankům, zato jeho silný 8l motor Meadows MAT dokázal vytáhnout max. rychlost na silnici až na úctyhodných 64km/h a díky němu zvládl Tetrach ryhle zmizet z bojiště! V térénu to bylo většinou něco přes 40km/h. Jeho 40mm kanón mohl nepřítele pěkně popíchnout, ale jeho slabý pancíř ho činil lehce zranitelným.

Původní přímé nasazení Tetrachů proti německým divizím skončilo fiaskem a proto byly staženy z přední linie a dosazeny do týlu jako podpůrné jednotky. Některé kusy byly použity při výsadcích a byly shazovány z letadel. Některé tanky Tetrach byly použity jako close support (cs) při vylodění v Normandii a byly na nich namontované 76mm houfnice!

Parametry tanku Tetrach
 posádka  3
 hmotnost  7,6tuny
 dělo  40mm
 pancéřování  14mm
 rychlost  až 64km/h
 dojezd  224km

 

 

tetrarch_-_light_tank_mark_vii.jpg

 

tetrach.jpg

 

tetrachvletadle.jpg