Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vickers Mark E

21. 5. 2013

 V roce 1928 zkonstruoval pan Carden lehký tank Vickers Mark E. Jednalo se o britský exportní tank, vyvážený v meziválečném období převážně do SSSR a Polska.

Existovaly 2 typy tanku Mark E:

1) typ A: místo jedné věže rovnou dvě s kulomety Vickers (necelých 8mm) bez děla

2) typ B: jednověžový s 47mm dělem

V průběhy výroby se zjistilo, že typ A není plnohodnotně schopný boje, takže se upustilo od produkce a přešlo se pouze na typ B, který byl vybaven vzduchem chlazeným motorem Armstrong Puma. Prvních 153 vyrobených kusů bylo prodáno do Polska, SSSR, Číny, Finska, Kanady, Portugalska, Bolívie (i neúčinné typy A) a do mnoha dalších zemí. Po prvních testech v Polsku se však ukázalo, že vzduchem chlazený motor Puma se značně přehřívá. Proto v další sérii byl motor Armstrong nahrazen vodou chlazeným Rolls-Royece. Nový typ nesl označení Mark F. Jeden z kusů Mark F byl testován v Belgii, ale ukázalo se, že ten vykazuje ještě horší výsledky s přehříváním motoru, než u předchozího Mark E. Proto se výroba vrátila zpět k Mark E.

Tank Mark E se v mnoha zemích dočkal několika modifikací a změn. V Sovětském svazu je znám pod označním T-26 a pro změnu v Polsku např. 7TP. Lehký tank britské výroby se zúčastnil mnoha bitev, zvláště před 2. světovou válkou ve Finsku a v 2. světové válce na straně SSSR a Polska. Britská armáda tento typ nezařadila do výzbroje, pouze si ponechala 4 kusy na výcvik mladých tankistů.

 

Parametry
posádka  3
hmotnost  7tun
dělo  47mm
pancíř  5-13mm
rychlost  35km/h

 

 

vickers-6ton-mark-e.jpg

 

vickers-6ton-mark-e_2.jpg

 

vickers_cross.gif