Jdi na obsah Jdi na menu
 


Panzerkampfwagen I.

17. 5. 2013

 Německý průmysl se dal do pohybu 4 roky před válkou. PzKpfw I. se stal jedním z prvních masově vyráběných tanků v meziválečném období v Hitlerově Německu. Sekundární označení bylo SdKfz 101, ale tento název se neujal. Designová výroba započala v roce 1932 a do výroby se dostal za dva roky. Celkem bylo vyrobeno 1493 kusů do roku 1937.

Nacistické Německo původně plánovalo nasazení PzKpfw I. pouze pro výcvikové účely, ale neustálé oddalování začátku výroby Pz III. donutili německé představitele nasadit tento tank do hromadné výroby a zařadit ho do výbroje. Existovaly 2 typy Panzer I Ausf. A a Ausf. B. Na podvozku byl postaven stíhač tanků Panezrjager a protiletecký kanón Flankpanzer I.

Jelikož jeho výzbroj činily pouze 2 kanóny, nebyl schopen konkurovat ruským tankům T-26 a BT-2. Byl vhodný pouze proti pěchotě, která neměla účinné zbraně na jeho zničení. Pokud byl však nasazen proti tankům s kanónem, tak byl totálně zdecimován, aniž by způsobil nějaké škody nepříteli.

Pz. I. byl nasazen v bojí v Španělské občanské válce a též se zúčastnil mnoha bitev v 2. světové válce. Ve výzbroji setrval až do roku 1954!

Parametry Panzerkampfwagen I.
posádka  2
hmotnost  6tun
ráže  2x8mm kulomet
pancíř  7 - 13mm
rychlost  40km/h

 

pzkf1.jpg

 

pzkfi.jpg

 

pz1.jpg