Jdi na obsah Jdi na menu
 


T-35

1. 6. 2013

 První zmínky o pětivěžovém tanku T-35 pocházejí z doby posledních let 20. desetiletí 20. stol. První vyrobený kus vyjel z výroby v roce 1932. Ač byl sovětskými odborníky posouzen jako nevhodný pro bojové nasazení, i přesto si vrchní velení prosadilo nasazení T-35 do masové výroby. Jednotlivé kusy byly přiřazovány elitním tankovým jednotkám a do výcvikových center. Avšak z důvodů vysoké poruchovosti motoru a spojky, byl tento tank velice neoblíbený a na vojenských akademiích byl vřazen z výcvikových tanků. 

Těžký tank T-35 byl velkým omylem ruských konstruktétů. Častá poruchovost, velmi náročná údržba, neohrabanost v terénu (časté propadání na cestách) způsobily nemožnost použití tanků na válečné frontě. Jedinnou výhodou byla možnost střílet na všechny strany. Na druhou stranu bylo potřeba až 11 můžu k obsluze takového monstra.

Prvního bojového nasazení, kterého se zúčastnil, byla operace Barbarossa. Už předem byl odsouzen k totálnímu neúspěchu na bojišti. Jedniný dochovaný exemplář je k vidění v muzeu v Kubince.

 

Parametry T-35
 posádka  9-11
 hmotnost  52tun
 dělo  76,2mm
 pancíř  11-30mm
 rychlost  30km/h

 

t.35.jpg

 

t-35-heavy-tank-05.jpg

 

t-35.jpg